FAQ - Skriv ditt bodelningsavtal online!

Vanliga frågor & svar

Det kan uppstå många frågor längs vägen. Här finns svar på några av de vanligaste.

Vanliga frågor och svar

  • Lagen kräver det.
  • Gör ni ingen bodelning kan din maka/make kräva en bodelning flera år senare. Rätten till bodelning har ingen tidsgräns.
  • Banken kräver nästan alltid ett formellt bodelningsavtal som visar att er bodelning är gjord. Utan ett bodelningsavtal godkänner de oftast inte om du t.ex. vill ansöka om ett nytt bostadslån eller lägga om gamla lån ni har tillsammans. Att ta hjälp av bankens jurist för att skriva ett bodelningsavtal kostar oftast mellan 7000 kr – 15 000 kr.
  • För att byta lagfart på fastighet krävs ett bodelningsavtal.
  • Även om du äger fastigheten idag och ska fortsätta äga fastigheten efter skilsmässan, kommer du inte kunna sälja den i framtiden utan ett bodelningsavtal. Att uppsöka din före detta make/maka om 10 år för att skriva ett bodelningsavtal kan bli problematiskt. Skulle han/hon vägra, kan du heller inte sälja fastigheten.
  • Bostadsrättsföreningar kan ibland kräva en kopia av ert bodelningsavtal.
  • Ni undviker risk för framtida tvister och kan lägga den ekonomiska biten bakom er med vetskapen om att ni har ett korrekt bodelningsavtal.

Lagen kräver att ni måste skriva ett bodelningsavtal ändå och det är viktigt att det blir juridiskt korrekt. 

Det finns andra aktörer som kommer kräva få se ert bodelningsavtal. Exempelvis banker och Lantmäteriet etc. De kommer inte godkänna ett handskrivet bodelningsavtal ni klottrat ner på ett papper. Det måste vara juridiskt korrekt.

Ja, verktyget är till för er som redan är överens om vem som ska ha vad. Ni skriver ner era tillgångar och skulder (om ni har några) i verktyget och väljer därefter vem som ska äga/ansvara för dessa efter bodelningen.

Det vanligaste är att skriva bodelningsavtalet när ni fått er dom på skilsmässa. Men ni kan skriva det redan under betänketiden (om ni blivit tilldelade betänketid). 

Ni kan också börja fylla i era uppgifter så att allt är mer eller mindre klart att skrivas under när domslut eller beslut om betänketid kommit.

Absolut. Det bästa är att börja och skapa ett första utkast. Läs igenom det. Är ni inte riktigt nöjda så är det bara att logga in på ditt konto och ändra era svar. Det kostar inget extra.

Ni gör hur många ändringar ni vill, skapar hur många bodelningsavtal ni vill och har tillgång till bodelningsverktyget hur länge ni vill.

För att chansen är väldigt stor att ni kommer göra fel om ni försöker skriva det själv med hjälp av en mall.

Går ni till banken och försöker lägga om banklån eller byta lagfart så kommer de vilja se ert bodelningsavtal. Är det inte juridiskt korrekt kommer ni bli hemskickade/bli ombedda att återkomma med ett korrekt bodelningsavtal.

Ett bodelningsavtal reglerar i många fall tillgångar för miljonbelopp (lägenhet, aktier, bankkonton etc).

Att spara en tusenlapp och riskera att allt blir fel är inte värt det.

Dessutom är det en billig slant att betala för att sova bättre och veta att allt är rätt gjort.

Först och främst bör du anlita juridisk hjälp för ditt bodelningsavtal och inte försöka skriva det själv med en mall.

Vårt bodelningsverktyg låter dig svara på ett antal frågor och skapar därefter ditt bodelningsavtal automatiskt. Det används av cirka 15% av alla som skiljer sig i Sverige.

Men vem du faktiskt anlitar är mindre viktigt. Att skriva ett bodelningsavtal är en så pass vanlig arbetsuppgift att de flesta jurist- och advokatbyråer kan hjälpa dig.

Jämför dina alternativ nedan:

Alternativ 1. Skriv själv med mall:

Fördelar: Billigt eller gratis.

Nackdelar: Stor risk för fel.

Alternativ 2. Traditionell advokatbyrå:

Fördelar: Blir rätt gjort. Kan besöka deras kontor och få ett personligt möte. Du slipper fylla i uppgifter själv.

Nackdelar: Flera veckors väntetid. Oftast debitering med 1500-3000 kr per timme. Kostar oftast mellan 10 000 kr – 15 000 kr. Inget fast pris. 

Alternativ 3. Skriv online med Bodelningsavtal.se:

Fördelar: Bodelningsavtalet skapas automatiskt. Bara att svar på frågor. Fast, lågt pris.  Hantera det online/hemifrån. Fria ändringar. 

Nackdelar: Ingen möjlighet till fysiskt möte på kontor. Support främst per epost. Ni behöver själv skriva ner er information i orderformuläret. Vi hjälper inte er dela upp era tillgångar. Ni måste vara överens om vem som ska ha vad och själva fylla i detta i verktyget.

Tack vare att vi är helt onlinebaserade, inte har dyra kontor och utvecklar egen programvara kan vi kapa många kostnader och tidstjuvar och därmed erbjuda dig en snabb process till ett förmånligt pris.

 

Nej. Inga kostnader alls tillkommer. Priset du ser på hemsidan är det totala priset. Väljer du att delbetala fakturan hos Klarna tillkommer deras vanliga ränteavgifter.

Vi har en kundnöjdhetsgaranti som sträcker sig långt utöver vad lagen om ångerrätt gör.

Är du inte nöjd är det bara att reklamera upp till 90 dagar från beställning.

Klicka på “Beställ här” i menyn högst upp på sidan.

Se vår “Kundnöjdhetsgaranti” ovan. 

Du kan när som helst ångra dig inom 90 dagar och få pengarna tillbaka!

Oavsett anledning.

Helt riskfritt.